Kick off zomervakantie activiteiten samen met partners uit Wij West

Stukje uit de krant Delft op Zondag, geschreven door Cheyenne Toetenel:

DELFT – Afgelopen woensdag vond bij DVV Delft de aftrap plaats van de zomeractiviteiten voor jongeren uit Delft-West. Een gezellige sportieve middag waar jongeren plezier maakten én de kans kregen om hun talenten te ontdekken of te ontwikkelen. Gedurende de zomervakantie volgen meer van dit soort activiteiten, om alle kinderen een leuke zomer te bezorgen. 

Door Cheyenne Toetenel

Delft-West, bestaande uit de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof, staat voor uitdagingen op het gebied van veiligheid en kansengelijkheid. Om deze problemen aan te pakken, heeft Delft zich aangesloten bij het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Vorig jaar hebben bewoners, organisaties en ondernemers in Delft het startdocument ‘Samen Maken Wij West’ opgesteld, waarin de doelen voor de komende twintig jaar worden uiteengezet. Met de focus op lokale initiatieven en de inzet van de gemeenschap, zet Delft nu de eerste stappen om het leefklimaat in Delft-West te verbeteren. Lisa Kuiken, voorzitter van hockeyclub Hudito en lid van de alliantieraad van Wij West op het gebied van sport en cultuur, is enthousiast over de mogelijkheden die sport en cultuur activiteiten bieden. “In de wijken Buitenhof, Voorhof en Tanthof-West proberen we kinderen te enthousiasmeren voor sport en cultuur. Dit zodat zij vaardigheden leren, plezier hebben, gezond zijn en uiteindelijk meer kansen krijgen en grijpen.”

Foto Koos Bommelé:

Rik Tanke, buurtsportcoach van Haaglanden Beweegt, benadrukt het belang van de zomeractiviteiten: “Samen met partners die actief zijn in de Wij West-wijken op sportief en cultureel vlak, hebben we dit evenement georganiseerd. Het doel is om kinderen en jongeren een onvergetelijke zomer te bieden, vooral degenen die thuis weinig financiële middelen hebben. Daarnaast willen we ze een gezonde leefstijl aanleren en zorgen dat ze plezier hebben met hun vriendjes en vriendinnetjes. Nu investeren in de jeugd is meteen investeren in de toekomst.” 

De zomerprogrammering is veelzijdig, met activiteiten zoals een BMX-workshop, padel, zaalvoetbaltoernooien, springfestijnen en E-sports zoals een FIFA-toernooi. De betrokken partijen, waaronder politie en handhaving, Stichting Welbevinden Delft, Delft voor Elkaar, CANIDREAM, The Mall en Cultuurhuis, werken nauw samen om deze initiatieven mogelijk te maken. “Het is goed om de kinderen dit aanbod te bieden, zodat ze niet op straat hangen en overlast veroorzaken, maar juist buitenspelen en hun talenten ontwikkelen. Sport leert hen ook omgaan met winst en verlies en is een mooie manier om vrienden te maken”, aldus Lisa.

De kick-off dag met diverse spellen en sportieve bezigheden was een groot succes. Het hoogtepunt van de middag, de finale van het buurtvoetbaltoernooi dat eerder tussen de verschillende wijken was georganiseerd, werd fanatiek gespeeld. De sfeer was energiek en de kinderen genoten zichtbaar van de competitie en het samenzijn. Ook de komende zomeractiviteiten zijn gratis en hebben een open inloop, met uitzondering van enkele activiteiten waarvoor aanmelding vereist is vanwege beperkte ruimte. De activiteiten zijn zichtbaar in de SBG-app. 

De komende periode zal ook Lisa zelf actief deelnemen aan verschillende activiteiten. “Ik vind het belangrijk om van de jongeren zelf te horen wat er speelt en om de partners te spreken over wat goed gaat en wat beter kan. Mijn rol als alliantieraadslid is om interventies die werken te signaleren en te laten groeien om ervoor te zorgen dat kinderen een structurele plek vinden bij bijvoorbeeld een Delftse vereniging.”

Met deze zomeractiviteiten hopen de partners in Delft-West de jeugd niet alleen een leuke zomer te bieden, maar ook een solide basis te leggen voor een betere toekomst. De samenwerking tussen de verschillende partijen en de inzet van de gemeenschap zijn cruciaal om de gestelde doelen te bereiken en een positief verschil te maken in de levens van de jongeren in Delft-West.